Vagga

Man brukar säga att östra Afrika, Mellanöstern och sydvästra Asien är mänsklighetens vagga. Detta stämmer in på verkligheten bättre än man kan tro. Just ordet vagga stämmer in bra då det var här som sängar i form av fristående möbler först kom till. Man tror att sängar förekom redan på 2 000-talet f.Kr i Egypten och Främre Orienten. Dessa sängar bestod av en träram, fyra ben och vävda gördlar eller remmar som madrassen sedan kunde placeras på. Att äga en säng var givetvis förenat med rikedom och välstånd då dessa var gjorda i fint trä och var rikt utsmyckade. Samtidigt som de rikare i Egypten och Främre Orienten kunde se fram emot en skön natts sömn i en bekväm säng låg vi nordbor på stenar i grottor. I Norden började man inte använda säng förrän på vikingatiden och då var det endast de rikare hövdingarna som kunde unna sig denna lyx.